Hoe maak je een complete back up van een WordPress website met phpmyadmin en waarom?

No more chaos back up tips

We hebben het allemaal wel eens mee gemaakt, je hebt een prachtige WordPress website gemaakt en dan ineens BAM de website werkt niet meer: witte schermen, je bent gehackt of een vreselijke update heeft je website helemaal kapot gemaakt. Gelukkig is er wel iets wat je kunt doen om jouw website veilig te bewaren zodat, wanneer deze offline gaat, je de back up van jouw website upload en je gewoon weer verder kunt met de normale bezigheden. 
No more chaos legt je graag uit hoe je een complete back up kunt maken van jouw WordPress website door het gebruiken van Filezilla en phpmyadmin. 

Wanneer?

Oké maar wanneer moet ik een back up maken van mijn website? Heeft de website elke dag een back up nodig of alleen wanneer ik vaak wissel van thema’s? Wij adviseren onze klanten altijd om minimaal één keer per maand een back up te maken van de website en daarnaast extra back ups te maken in de volgende gevallen: 

 • Voor en na het updaten van het thema van de website;
 • Voor en na het updaten van je plugins;
 • Na het toevoegen van een nieuwe pagina;
 • Na grote veranderingen aan de website zoals bijvoorbeeld onderhoud aan teksten van bestaande pagina’s.

Kan ik niet gewoon een plugin gebruiken om mijn website back up te maken?

Er zijn ontzettend veel plugins beschikbaar welke zeggen dat ze complete back ups maken van je website, maar in werkelijkheid niet alle bestanden kopieren. Het zit namelijk zo, een WordPress website is opgebouwd uit twee dingen, allereerst een map in FTP met je web-adres en alle programma’s die zorgen dat je website werkt. Deze kun je bijvoorbeeld vinden in Filezilla. Daarnaast gebruik je in veel gevallen een database om al je content in op te slaan zoals teksten, afbeeldingen, video’s en instellingen.De meeste plugins maken wel een back up van je FTP bestanden maar niet van je database! Dus wat gebeurd er? Je re-upload je website nadat deze is gecrashed en ziet dat alle programma’s aanwezig zijn maar de content ontbreekt. Daarom raden wij onze klanten altijd aan om geen gebruik te maken van back up plugins.

Hoe kan ik zelf een complete back up maken van mijn website?

Zoek allereerst de inlog gegevens van zowel je FTP gegevens als je phpmyadmin bij elkaar. Maak vervolgens een nieuwe map aan ergens op jou computer met de naam “Back up website + Datum”. Het is namelijk altijd handig om later te kunnen zien wanneer je voor het laatst een back up hebt gemaakt van de website.

No more chaos gebruikt standaard Filezilla als FTP programma dus wij gaan dan ook uit van deze methode. Open Filezilla om te beginnen met het eerste deel van de back up van jouw website. Probeer als je geen ervaring hebt met Filezilla dan niet aan alle bestanden te komen. We zullen waarschijnlijk binnenkort een post schrijven over hoe je Filezilla kunt gebruiken, maar voor nu houden we het alleen bij het maken van een back up. Oké nu kunnen we starten! 

Filezilla Stap 1 

Aan de linker kant van de pagina van Filezilla zie je alle bestanden die je op jouw computer hebt staan, zoek hier alvast de nieuwe map voor de back up in op die je net hebt aangemaakt. Aan de rechter kant van de pagina zie je alle bestanden die online staan, je website is één van deze bestanden. Meestal staat je website in een map genaamd “Httpdocs” of “sites”, maar deze kan ook in een andere map staan. Zoek daarom even naar de map met jouw website adres als naam en open deze om te kijken of er veel bestanden in staan startend met “WP” wat staat voor WordPress.

Filezilla Stap 2

Sleep nu de gehele map van jouw website van de rechter kant van de pagina in de back up map die je eerder hebt aangemaakt aan de linker kant van de pagina. Filezilla zal nu beginnen met het kopieren van alle bestanden van jouw website in de back up map op jouw computer. Onderaan de pagina kun je zien hoeveel bestanden er al zijn gekopieerd en hoeveel bestanden er nog gekopieerd zullen worden. Ook zie je daar een tabblad genaamd “mislukte overdrachten”, houd dus in de gaten dat deze op nul blijft staan. Het kan even duren voordat alle bestanden zijn gekopieerd, dit is normaal dus maak je hier geen zorgen over.

Phpmyadmin Stap 3

Nu Filezilla druk bezig is om je FTP bestanden te kopieren gaan wij alvast beginnen aan het tweede deel van de back up oftewel de back up van je database in phpmyadmin. Laten we starten, ga naar je phpmyadmin adres in één van je browsers. Je hebt dit adres gekregen van je hosting bedrijf en het ziet er waarschijnlijk ongeveer uit als: http://www.yourwebsiteaddress.com/phpmyadmin.

Wanneer je op de phpmyadmin site zie je een scherm waarin wordt gevraagd om login gegevens. Vul hier de phpmyadmin gegevens in die je ook hebt ontvangen van je hostingsbedrijf. Als je niet direct kunt inloggen, maar wel zeker bent van de gegevens die je hebt ingevuld, probeer dan een andere browser te gebruiken zoals bijvoorbeeld Firefox. 

Phpmyadmin Stap 4

Wanneer je bent ingelogd in je phpmyadmin omgeving kijk dan aan de linker kant van de pagina. Je ziet daar de naam van jouw database staan in het blauw gekleurd. Achter de database naam zie je tussen haakjes () een nummer staan wat het aantal bestanden in de database weer geeft, klik op je database naam. Als je meerdere databases hebt zorg dan dat je wel op de correcte database van jouw website klikt.
Na het klikken op de database naam zul je een nieuw scherm zien met alle bestanden die jouw database bevat. Bovenaan dit scherm zie je verschillende tabbladen zoals bijvoorbeeld “structuur, zoeken, SQL, Exporteren en importeren”. Vandaag gaan we een back up maken van de website dus klikken we op het tabblad exporteren. 

Phpmyadmin Stap 5

Nu komt het belangrijke gedeelte, in het scherm wat is geopend na het klikken op “Exporteren” zie je een aantal instellingen. Er zijn een aantal instellingen die we moeten aanvinken.  Daar gaan we:

 1. Aan de linker kant van het scherm van de instellingen zie je alle bestanden uit je database nogmaals weer gegeven. Zorg er hierbij voor dat alle bestanden zijn geselecteerd. 
 2. Onder deze bestanden zie je een lijst met keuzes die je kunt aanvinken, zorg hier dat alleen “SQL” is aangevinkt.
 3. Ga vervolgens naar de rechterkant van de pagina van de instellingen en zorg dat bij “Opties” alleen het woord “Commentaar” is aangevinkt.
 4. Onder deze opties zie je de titel Structuur staan, hierbij moeten we een aantal zaken aanvinken, dit zijn:
 • “Voeg IF NOT EXISTS toe”;
 • “Voeg AUTO_INCREMENT waarden toe”;
 • “Gebruik backticks(‘) bij tabel- en veldnamen”

        5. Kijk nu naar de volgende opties genaamd “Data” en vink de volgende zaken aan:

 • Invoegingen voltooid;
 • Gebruik hexadecimaal voor BLOB.

        6. Na het aanvinken van al deze opties kijk dan naar de laatste instellingen bij “Verzenden”. Vul hier een
            naam in voor de database back up. Vink na het plaatsen van de naam nog even “ge-gzipt” aan en klik op
            Start aan de rechterzijde van het scherm. Je back up word nu gemaakt! 

Afronding van de back up

Je kunt nu kijken of alle bestanden zijn gekopieerd door Filezilla en er geen mislukte overdrachten hebben plaats gevonden. Zet nog even de SQL database back up in de back up map die je hebt aangemaakt en je bent helemaal klaar!

No more chaos helpt je graag met het maken van een complete back up! Als je wel een back up wilt maken maar er gewoonweg geen tijd voor hebt stuur ons dan even een mailtje of vul ons Contactformulier in of kijk eens naar onze onderhoudspakketten voor meer informatie over onze diensten.