Hoe zorg ik dat de vertalingsplugin van qtranslate werkt bij WordPress 3.9 en hoger?

The new alternative for the Qtranslate plugin

Veel van onze klanten maken gebruik van de Qtranslate vertalingsplugin. Helaas heeft deze plugin echter al heel lang geen update meer ondervonden waardoor deze niet meer correct werkt met WordPress 3.8 en hoger. Dus wat doen we nu? Verwijder je de plugin en leef je verder zonder vertalingen op je website? Of koop je een nieuwe plugin waarbij je alle teksten opnieuw zult moeten invullen? No more chaos legt je graag uit hoe je de bestaande teksten van je website kunt blijven gebruiken met een nieuwe gratis plugin die werkt met WordPress 3.9.1 en hoger!

Wat is Qtranslate?

Qtranslate is een gratis vertalingsplugin die je kunt gebruiken op je WordPress website om te zorgen dat deze in meerdere talen beschikbaar is. Je WordPress editor ziet er exact zo uit als je gewent bent, het enige verschil bij het gebruik van Qtranslate is dat er extra tabbladen zijn aangemaakt per pagina. Voor elke taal gebruik je een apart tabblad welke je kunt invullen met de gewenste teksten en afbeeldingen. Wanneer je alle content hebt toegevoegd aan de tabbladen klik je simpelweg op publiceren en jouw website zal verschillende talen detecteren. Voeg nog even de vertalingsvlaggetjes toe aan een widget en je hebt een meertalige website! Zoals je leest kan iedereen een meertalige website maken met deze plugin, als en alleen als deze zou werken met alle versies van WordPress.

Wat kan er gebeuren als ik Qtranslate gebruik met WordPress 3.9.1?

Uiteraard is elke website anders en kunnen er dus ook verschillende dingen gebeuren wanneer je de Qtranslate plugin gebruikt bij versie 3.9.1. van WordPress. Een standaard melding die je ontvangt na het updaten van WordPress is “The qTranslate Editor has disabled itself because it hasn’t been tested with your WordPress version yet. This is done to prevent WordPress from malfunctioning. You can reenable it by clicking here (may cause data loss! Use at own risk!). To remove this message permanently, please update qTranslate to the corresponding version”. Oftewel zorg voor de juiste versie van Qtranslate of deze zal niet meer werken. Nou hebben we tot en met versie 3.8 de plugin zelf handmatig kunnen aanpassen zodat deze wel bleef werken op de website, maar helaas werkt deze oplossing niet meer na een aantal automatische updates van WordPress. Ja je kon de plugin weer laten activeren, maar zodra je op je website keek of alles werkte zag je dat de layout was aangepast of wellicht gehele delen van de website waren verdwenen!

Wat kan ik als alternatief gebruiken voor Qtranslate?

Gelukkig is er een oplossing! De nieuwe gratis plugin heet MqTranslate en werkt perfect met WordPress versie 3.9.1 en hoger. Het fijne van deze plugin is dat Mqtranslate precies hetzelfde werkt als Qtranslate. Wanneer je Qtranslate dus al gebruikt hoef je geen extra onderzoek te doen naar hoe deze plugin werkt. Daarnaast kun je gewoon gebruik maken van je bestaande vertaalde content van je website!

Hoe werkt de migratie van Qtranslate naar MqTranslate?

Zoals bij alle updates en migraties is het belangrijk om altijd als eerste een back up te maken van je bestaande website en database zodat je geen gegevens verliest mocht er iets fout gaan. Nadat je de back up hebt gemaakt kun je beginnen met de migratie, ga daarvoor naar je dashboard plugins en deactiveer de Qtranslate plugin. Wanneer de plugin is gedeactiveerd kun je een nieuwe plugin gaan toevoegen. De plugin waarnaar je op zoek bent is de “mqTranslate” plugin gemaakt door Xhaleera. Klik vervolgens op installeren en activeer daarna de MqTranslate plugin. Op het moment dat de nieuwe MqTranslate plugin is geactiveerde kun je de oude Qtranslate plugin verwijderen. Ga nu naar je taal instellingen in je dashboard en activeer de talen die je in het verleden hebt gebruikt. Klik vervolgens op opslaan en je website werkt weer zoals deze hoort te werken!

Ik weet niet hoe ik een back up maak van mijn website en/of hoe ik een nieuwe plugin installeer!?

Mocht je niet de kennis hebben om een back up te maken of weet je niet hoe je een plugin installeert, schaam je dan niet er zijn veel mensen die niet weten hoe zij een back up maken. No more chaos helpt haar klanten bij het maken van back ups en installaties van plugins. Heb je wel de kennis maar gewoonweg geen tijd om een back up te maken van je website en/of de plugin te migreren? No more chaos neemt voor haar klanten ook de zorgen uit handen en maakt de back ups en migraties van plugins graag voor u!

Neemt u gerust contact met ons op via het  contactformulier voor meer informatie.